Nemška komorna akademija iz Neussa & Svetlin Roussev, violina

Orkester Nemške komorne akademije iz Neussa
Orkester Nemške komorne akademije iz Neussa

Četrtek 9. 9. 2021  

Slovenska filharmonija, Ljubljana

 

Umetniško vodstvo: Svetlin Roussev, violina

 

Program:

Ludwig van Beethoven, Antonín Dvořák, Giuseppe Tartini, Bela Bartók, Aldo Kumar, Ludwig van Beethoven, Camille Saint-Säens, Joaquín Turina

 

Nemška komorna akademija iz Neussa

Nemška komorna akademija Neuss (DKN) s kombinacijo entuziazma in predanosti ustvarja dih jemajoče predstave, ki jih uvrščajo med “vodilne komorne orkestre v Nemčiji”, kot je zapisala nemška glasbena revija “das Orchester”.

Ključnega pomena pri komorni akademiji je odkrivanje glasbe kot skupnega jezika. Člani orkestra, ki prihajajo iz dvajsetih različnih držav, so razvili globoko medsebojno razumevanje, ki se zrcali v ustvarjanju edinstvenega zvoka, tako v studiu kot na odrih po vsem svetu. Njihov obsežen repertoar sega od baroka, avantgarde do jazza.

Nizozemska violinistka Isabelle van Keulen, ena največjih sodobnih violinistk, je umetniška vodja na akademiji od leta 2017. Orkestru so dirigirali Andrey Boreyko, Krzysztof Penderecki, Alexander Lonquich, Lavard Skou Larsen ter Lord Yehudi Menuhin v zgodnjih letih orkestra. Od marca 2019 je glavni dirigent akademije avstrijsko-madžarski violinist in dirigent Christoph Koncz.

Orkester je pred kratkim zaključil turneje v Južni Ameriki, Španiji, na Finskem in Poljskem.  Zdaj potekajo priprave na koncerte v Franciji in na Kitajskem, skupaj s številnimi gostovanji na znanih festivalih. Nekateri mednarodni solisti, ki redno igrajo z orkestrom, so Kolja Blacher, Marc Coppey, Henning Kraggerud, Carolin Widmann, Guy Touvron, Philippe Cassard, Alexander Lonquich in tenorist Juan Diego Flórez, ki je spremljal nemški komorni orkester na njihovem debitantskem nastopu v Théâtre des Champs-Élysées.

 

Svetlin Roussev, violina

Karizmatični violinski virtuoz Svetlin Roussev uživa prestižno mednarodno kariero vse od osvojitve prve nagrade na zelo priznanem prvem mednarodnem tekmovanju v Sendaiju na Japonskem maja 2001. Gostoval je v številnih največjih svetovnih koncertnih dvoranah, in sicer v Bolšoj gledališču, dvorani Čajkovskega v Moskvi, dvorani Suntory v Tokiu, umetniškem centru v Seulu, koncertni dvorani Salle Pleyel v Parizu, na UNESCU, v gledališču na Elizejskih poljanah, gledališču Châtelet v Parizu, Cité de la Musique v Parizu, Théâtre de la Ville v Parizu, bolgarski nacionalni koncertni dvorani, budimpeški državni koncertni dvorani Béla Bartók, frankfurtski operni hiši Alte Oper, koncertni hiši v Berlinu, kulturnem centru Kirchner v Buenos Airesu, Palais des Beaux Arts v Bruslju in v palači Združenih narodov v Ženevi.

Roussev je redni gostujoči solist različnih orkestrov, kot so Francoski državni orkester, filharmonični orkester francoskega radia, Švicarski simfonični orkester OSR, Belgijski državni orkester, filharmonični orkester iz Seula, filharmonični orkester iz Tokia, filharmonični orkester iz Indianapolisa, filharmonični orkester Georga Enescuja iz Bukarešte, orkester romunskega državnega radia, orkester Kremerata Baltica in orkester bolgarskega državnega radia. V ZDA, Latinski Ameriki, Aziji in Evropi je nastopal pod taktirko dirigentov, kot so Myung-Whun Chung, Leon Fleisher, Yehudi Menuhin, Yuzo Toyama, Marek Janowski, Emmanuel Krivine, François-Xavier Roth, Jonathan Nott, Jean- Jacques Kantorow, Denis Russel-Davies, Lionel Bringuier in Emil Tabakov.

Roussev je profesor violine v prestižni glasbeni šoli v Ženevi, potem ko je bil deset let profesor na državnem glasbenem in plesnem konservatoriju v Parizu. Po vsem svetu izvaja mojstrske tečaje violine in komorne glasbe. Je umetniški svetovalec in umetnik v rezidenci mednarodnega festivala Marčevski glasbeni dnevi v svojem rodnem mestu Ruse v Bolgariji, pred tem je bil umetniški vodja in umetnik v rezidenci Sofijske filharmonije.

Svetlin Roussev nastopa na violini Stradivarius 1710 Camposelice, ki mu jo je prijazno posodila glasbena fundacija Nippon.