O festivalu

Tartini festival je mednarodni glasbeni festival, posvečen v Piranu rojenemu Giuseppeju Tartiniju. Programski vodji festivala, Jasna Nadles in Milan Vrsajkov, tudi ustanovitelja festivala, se trudita pripeljati v Piran in Slovensko Istro eminentne, svetovno uveljavljene glasbene izvajalce. Tartini festival 2013 – Piran in Slovenska Istra bo že dvanajsti po vrsti in ponovno boste lahko, spoštovani obiskovalci in ljubitelji stare, klasične glasbe, uživali na koncertih velikih glasbenih mojstrov .

Festival poteka v primorski regiji, z največjo koncentracijo dogodkov v Piranu, kjer je kulturnih vsebin s klasično glasbo zelo malo, vsebin z baročno glasbo pa skorajda ne. Že v preteklih letih je Tartini festival pomembno prispeval h kulturni prepoznavnosti same Primorske in Slovenije, strokovna javnost pa ga je že od samega začetka spodbujala in mu dajala priznanja glede izbire in predstavitve vrhunskih izvajalcev vsebin.

Tartini in Tartini festival predstavljata serijo umetniških dogodkov vrhunske kakovosti, ki leto za letom žanjejo najboljše kritike tako v strokovni javnosti kot tudi med obiskovalci festivala in tako omogočata vedno večjo prepoznavnost samega festivala ter promocijo Slovenije v svetu.

Leta 2002, na prvem Tartini festivalu, so bili realizirani štirje koncerti klasične glasbe, štiri leta kasneje, leta 2006 se je zvrstilo že sedem dobro obiskanih koncertov zlatega Tartini festivala in koncert »Pod zvezdami« Junior programa Tartini festivala. Na osrednjem dogodku v cerkvi sv. Jurija so prvič skupaj nastopili vodilni svetovni baročni glasbeniki: violinist Giuliano Carmignola, fagotist Sergio Azzolini in violončelist Christophe Coin. Del dobička od prodanih vstopnic je šel v dobrodelne namene, podarili smo ga organizaciji UNICEF, konkretno darfurskim otrokom. Leta 2006 je festival ponosno zakorakal tudi zunaj piranskih občinskih meja in se s koncertom predstavil v koprskem Pokrajinskem muzeju.

Uspešnost festivala se skozi leta stopnjuje, leta 2009 je bilo na programu že 10 koncertov, ki so bili strnjeni v 14-dnevni časovni okvir, kar je prineslo intenzivnejše festivalsko dogajanje. Festivalski ansambel »Il terzo suono «  že štiri leta spremlja eminentne soliste, posebnost in razlikovalna prednost festivala pa je tudi lastna festivalska produkcija. To je unikatna izvedba skladb, ki nastane po nekajdnevnem skupnem ustvarjanju velikih glasbenikov, sinergična nadgradnja del, ki jih vsak umetnik za svoj inštrument pripravi doma. Lanskoletna novost, projekt Tartini Junior, bo tudi letos julija in avgusta vsak četrtek v Kopru predstavljal mlade, nadarjene glasbenice in glasbenike.