Novi komorni orkester Ferruccio Busoni


Sobota    24. 9. 2022   20:00

Atrij ZRC SAZU, Ljubljana     

Novi komorni orkester Ferruccio Busoni

Massimo Belli, dirigent
Giada Visentin, violina

 

“Ob 330. obletnici rojstva Giuseppeja Tartinija in 300. obletnici rojstva Pietra Nardinija”

 

Program:

 

Giuseppe Tartini (1692-1770): Koncert v G-duru za dve violini, godala in čembalo                                

                                                Andante – Minuetto – Allegro                            

                                                Giada Visentin, violina, Verena Rojc, violina

Pietro Nardini (1722-1793): Koncert v G – duru op. 1 št. 4 za violino, godala in b.c             

                                                 Allegro – Adagio – Allegro       

Giuseppe Tartini (1692-1770):  Koncert v A-duru D96 za violino, godala in b.c.

                                                    Allegro – Largo – Presto – Largo Andante                                                      

Giulio Meneghini (1741-1824): Concertone v C-duru      

                                                     Grave – Allegro, Adagio – Allegro Assai

 

Novi komorni orkester Ferruccio Busoni

Ansambel z dolgoletno tradicijo je leta 1965 ustanovil Aldo Belli. Gre za enega od prvih komornih orkestrov, nastalih po drugi svetovni vojni v Italiji, in najstarejši v Furlaniji – Julijski krajini. Sestavljajo ga priznani instrumentalisti, zmagovalci mednarodnih tekmovanj, ki so skrbniki glasbene zapuščine zasedb Trio di Trieste in Quartetto Italiano, katerih učenci so bili. Leta 2005 in 2010, ob 40. in 45. obletnici orkestra, so organizirali nekaj koncertov, na katerih je nastopil tudi svetovno znani violinist Salvatore Accardo.

Orkester je posnel 16 plošč pri založbah Velut Luna, Concerto Classics, Brilliant Classics, Warner Classics in Amadeus. Na ploščah so predstavili mnoge prvič posnete skladbe pomembnih skladateljev.

Marca 2018 je revija Amadeus izdala CD ploščo z dvema, prvič posnetima koncertoma Giuseppeja Tartinija, izvajalci pa so seveda orkester Busoni ter Laura Marzadori.

Massimo Belli se je začel učiti violino z očetom, izobraževanje pa je nadaljeval pri Brunu Polliju. Diplomiral je z najvišjimi ocenami pod mentorstvom Renata Zanettovicha na konservatoriju Benedetto Marcello v Benetkah. Svoje znanje je izpopolnjeval na tečajih v Fiesolah, z zasedbo Trio di Trieste in Pierom Farullom ter na Accademia Chigiana v Sieni, pri Henryku Szeryngu. Dve leti je bil učenec pri Salvatoreju Accardu na akademiji W. Stauffer v Cremoni. Osvajal je nagrade na številnih državnih in mednarodnih tekmovanjih, kot šestnajstletnik pa je debitiral v gledališču Politeama Rossetti v Trstu za Società

dei Concerti. Nastopal je kot solist in vodil orkestre v največjih koncertnih dvoranah Evrope, nekdanje Sovjetske zveze, Turčije in Južne Amerike. Izvajal je najpomembnejše koncerte violinskega repertoarja v spremstvu priznanih orkestrov in bil koncertni mojster Italijanskega mladinskega orkestra, orkestra Busoni, orkestra Haydn Philharmonie in je prva violina ter

dirigent orkestra Virtuosi dell’Ensemble di Venezia.

Tržaški skladatelj Giulio Viozzi je Massimu Belliju posvetil skladbo Tema variato za solo violino, ki jo je izdala založba Pizzicato.

Snemal je za državno radiotelevizijo v Italiji, v nekdanji Sovjetski zvezi, Nemčiji, Jugoslaviji, Braziliji, Avstriji ter izdal plošče pri založbah Sipario Dischi, Nuova Era, Tirreno Editoriale. Marca 2018 je posnel plošče za založbe Concerto Classics, Brilliant Classics in Warner Classics.

Študiral je dirigiranje pri Aldu Belliju in Julianu Kovatchevu, danes pa je dirigent Novega komornega orkestra Ferruccio Busoni. Je profesor violine na tržaškem glasbenem konservatoriju, poučeval pa je tudi na šoli UWC Adriatic, na mednarodnih tečajih v mestu Cividale. Med drugim vodi tudi tečaje violine na Kraljevskem konservatoriju v Murciji (Španija), na visoki šoli za glasbo v Mannheimu in Akademiji za glasbo v Talinu.