Fabio Biondi , violina in Orkester Lorenzo da Ponte

Orkester "Lorenzo da Ponte"
Orkester "Lorenzo da Ponte"

Sreda 31. 8. 2022   20:30

Minoritski samostan v Piranu

»TARTINI & NARDINI«

Komorni Orkester Lorenzo Da Ponte 

Roberto Zarpellon, umetniško vodstvo 

Fabio Biondi, violina 

 

Program:

Antonio Vivaldi (1678 - 1741): Koncert za godala v A-duru RV 158 

Giuseppe Tartini (1692 - 1770): Koncert za violino in godala v G – duru D 78 

Johann Adolf Hasse (1699 – 1783): Sinfonia a 4 v g-molu 

Pietro Nardini (1722 - 1793): Koncert za violino in godala v A-duru op. 1 št. 1 

 

Fabio Biondi, violina
Po obsežnem sodelovanju z ansambli specializiranimi za staro glasbo, kot sta Les Musiciens du Louvre in The English Concert, je Biondi leta 1989 ustanovil ansambel Europa Galante, ki je hitro postal vodilni italijanski ansambel za staro glasbo. Biondi in njegov ansambel sta si ustvarila sloves "svežih in živahnih izvajalcev" (New York Times).
Nedavni in prihodnji vrhunci vključujejo Newyorško filharmonijo, Čikaške simfonike, Hongkonško filharmonijo, Orkester dell'Accademia Nazionale di Santa Cecilia, RAI Torino, Radiophilharmonie NDR, Simfonični orkester Frankfurtskega radia, Simfonični orkester Finskega radia, Mahlerjev komorni orkester in Mozarteumorchester Salzburg. Do leta 2016 je bil enajst let umetniški vodja za baročno glasbo pri Simfoničnem orkestru iz Stavangerja.
Kot violinist je spoštovan kot virtuoz "brez primere" (The Guardian), z recitali nastopa po vsem svetu, med drugim v dvoranah Carnegie Hall, Wigmore Hall, Auditorio Nacional de Música Madrid in Cité de la Musique.
Biondi je od leta 2011 akademik Accademie Nazionale di Santa Cecilia, francosko ministrstvo za kulturo mu je leta  2015  podelilo  častni  red umetnosti in literature, leta 2019 pa mu je poljska vlada podelila medaljo za pogum in resnicoljubnost kot priznanje za izjemne kulturne dosežke.

Roberto Zarpellon
Leta 1985 je diplomiral iz orgel in orgelske kompozicije na Konservatoriju S. Cecilia v Rimu. Leta 1988  je pod mentorstvom profesorja Alfreda Mitterhoferja diplomiral  „Orgelkonzertfach“ na Akademiji za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju. Posvetil se je tudi študiju stare in
baročne glasbe ter se izpopolnjeval pri različnih učiteljih (M. Radulescu), kjer je  prišel v stik z različnimi umetniki, med drugim z N. Harnoncourtom. Izpopolnjeval se je pri Sandorju Veghu v Salzburgu. Od takrat je dirigiral po vsej Italiji in svetu. Z velikim znanjem interpretira baročni, klasični repertoar ter romantični in sodobni repertoar.

Komorni orkester Lorenzo Da Ponte
Združuje najboljše glasbenike srednjeevropskega prostora, ki prihajajo iz vrst ansambla Concentus Musicus Wien, Dunajskih filharmonikov, Züriške opere, Budimpeškega simfoničnega orkestra in drugih vrhunskih ansamblov. Orkester s sedežem v Asolu je specializiran za baročni in klasični repertoar, odlično pa se znajde tudi z izvirnimi in sodobnimi inštrumenti. Kot dediči duha ene najpomembnejših osebnosti glasbenega gledališča si člani orkestra s svojimi nastopi, ki so zvesti izvirniku ali avantgardi na mednarodnem prizorišču, trudijo negovati vezi med italijansko kulturo in glasbo ter Evropo.